СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ ПРВАКА

У петак, 31.08.2018. године, са почетком у 18 часова, у свечаној сали наше школе, одржаће се приредба поводом свечаног пријема ђака-првака. (24.08.2018.)


Видовданске награде за најбоље ђаке наше школе

28.06. 2018. на Петроварадинској тврђави додељене су награде за најбоље ученике наше школе који су освојили места на Републичким такмичењима из различитих предмета: Александар Кежић VII-2 - Прво место из хемије, наставник ментор: Наташа Михајлов, Страхиња Радаковић VII-4 - друго место атлетика, наставник ментор: Никола Пантелић и Вук Шобот II 2 , прво место на државном првенству у џудоу. (30.06.2018.)

11


Представник наше школе на републичком такмичењу „Мислиша“

Ученица Дуња Јованчевић из одељења II 2 , учитељице Маје Биберџић, ове године је била учесник републичког финала у математичком  такмичењу „Мислиша“ и освојила похвалу. На школском такмичењу је освојила прву награду, што је и довело до финала. (30.06.2018.)

1


ОТВОРЕНА  ВРАТА  ЗА  РОДИТЕЉЕ

Под  називом“Сарадња  са родитељима ученика  III-1 у шк. 2017/2018.год“, ученици   и  учитељица  Б. Вуковић   су  са родитељима   реализовали  неколико активности:


„Пчелице" на Змајевим дечијим играма

Ученице  2.  разреда  Ивана Грковски, Милана Веселиновић и Слађана Драгаш учествовале су на 61. Змајевим дечијим играма у борби стихова  песама Чика Јове Змаја. Иако  надметање није  било такмичарског карактера наше „ Пчелице“ су показале одлично знање у рецитовању и познавању  песама Јована Јовановића Змаја. (21.06.2018.)

1


Берза под брезом "2018"

У петак 15.06.2018. под брезама испред наше школе одржана је традиционална манифестација "Берза под брезом" на којој је око 250 наших ученика имало прилику да размене своје уџбенике или да их купе/продају по симболичним ценама. (чланак је преузет од дневних новина "Дневник". (15.06.2018.)

1


Спортски  дан  ученика  другог  разреда

Ученици 2. разреда су са својим учитељицама 12. јуна 2018. обележили крај школске године ,спортским даном. Кроз разне спортске игре ученици су показали своје многе вештине и лепо се забавили. (13.06.2018.)

11


Угледни час из Домаћинства и Енглеског језика

Наставнице Александра Тасковић и Наташа Михајлов, одржале су угледни час 12.06.2018. у одељењу VI-3 на тему: Sweet mix.Часу су осим ученика присуствовали и наставници. (13.06.2018.)

1


Угледни час „Седефна ружа“

Наставнице српског језика, Зорица Жигић и Невенка Ивић , одржале су у мају угледни час у одељењу 6-4 на тему „Седефна ружа“, Гроздана Олујић. Часу су осим ученика присуствовали и остали наставници. (11.06.2018.)

11


Берза под брезама 2018

У петак 15.06.2018. од 10.00 до 12.00, под брезама испред наше школе одржаће се традиционална манифестација "Берза под брезaмa" на којој ће наши ученици имати прилику да размене своје уџбенике или да их купе/продају по симболичним ценама. (08.06.2018.)

1


Позоришна представа "Играју се деца света"

Позоришна представа "Играју се деца света", одиграна 25.5.2018.године, у Свечаној сали наше школе. Представу су одгледали ученици првог и трећег разреда. Представа има едукативни садржај, упознавање, схватање и прихватање различитости чиме доприноси и борби против вршњачког насиља. (31.05.2018.)

11


"ЉУБАВ  ЈЕ  СВЕ  ШТО  ЉУДИМА ТРЕБА"

У  циљу развијање сарадње са родитељима, педагошке културе  и  усклађивања   васпитних утицаја  породице и школе , ученици   III-1  са учитељицом Биљаном Вуковић  су  за своје родитеље одржали свечану приредб у“Љубав је све што људима треба“ . Приредба је одржана 29.5. 2018. у свечаној сали наше школе. (30.05.2018.)

11


НАГРАДЕ И ПРИЗНАЊА ЗА  ЛИКОВНЕ  РАДОВЕ У ОРГАНИЗАЦИЈИ ЦРВЕНОГ КРСТА


У   организацији  Црвеног крста наше школе ове школске године ученици нижих одељења  учествовали  су  на  два ликовнa  конкурса и освојили признања  и награде. Ученица Теодора Швоња  III-4   на конкурсу „Моји баба и деда“ и Невена Швоња  III-1  на конкурсу „Крв живот значи“. (30.05.2018.)


Информације о упису у средње школе за школску годину 2018/2019.


Угледни час: „Утврђивање биолошких система; атом и структура атома и молекула“

Наставници Вера Ковач,Татјана Варагић и Андреј Трифковић одржали су угледни час 21.05.2018. на тему: „Утврђивање биолошких система; атом и структура атома и молекула“ уз помоћ информационих технологија. Час је реализован у одељењу VII-1. Провера знања је реализована помоћу електронског квиза Kahoot. Часу су присуствовали наставници и стручни сарадници наше школе. (27.05.2018.)

11


Међушколско такмичењау рецитовању „Пролећу у част“

Међушколско такмичење у рецитовању под називом „ Пролећу у част“  одржано је у просторијама Друштва учитеља Нови Сад у уторак 22. V 2018. године. Такмичење је одржано у организацији Дечијег савеза Новог Сада. На такмичењу је учествовало четрнаест  школа из Новог Сада и околине.  За узраст од првог до четвртог разреда нашу школу је представљала ученица Исидора Јарић II-2 која је рецитовала  песму Добрице Ерића „Замолите своје родитеље“. За узраст од петог до осмог разреда нашу школу је  представљала је  ученица Милица Чулић VI - 4,  која је такође рецитовала песму Добрице Ерића „Чудесни свитац“.  На такмичење ученице су ишле у пратњи учитељица Тамаре Јапуш и Маје Биберџић. Наше представнице су показале колико су веште у рецитовању, уживали смо бодрећи их. Иако нису освојиле награду,  јавним наступом су охрабрене да и следеће године учествују на такмичењу.(26.05.2018.) 

1   


Прво место на Републичком такмичењу из хемије

Ученик Александар Кежић VII-2, је освојио прво место на Републичком такмичењу из хемије ( наставник ментор: Наташа Михајлов). Такмичење је одржано на Хемијском факултету Универзитета у Београду од 18-20.05.2018.

1


„МАЛИ- ВЕЛИКИ ХЕМИЧАРИ“

Дана 16.05.2018. године одржана је манифестација „МАЛИ- ВЕЛИКИ ХЕМИЧАРИ“ на Природно–математичком факултету у Новом Саду. Овој манифестацији присуствовали су ученици наше школе Кежић Александар (7/2) чији је ментор Наташа Михајлов и Марко Новаков (7/1) у пратњи ментора Татјане Варагић. Оба ученика су остварила значајне резултате на општинском и окружном такмичењу из хемије. Циљ ове акције је промоција хемије као науке. Да се ђаци упознају како је радити хемију у лабораторијии да оно што уче из књиге виде уживо у реалним лабораторијским условима. Ученици су имали прилику да виде атрактивне огледе попут; -хемијски вулкан, дух из боце, невидљиво писмо као и да сами раде огледе- претварање воде у вино, прављење филтера за пречишћавање воде, брзина хемијске реакције...(14.05.2018.)

11


Школско такмичење у рецитовању „Пролећу у част“

Такмичење је реализовано дана 26. априла  2018. године у свечаној сали ОШ „Михајло Пупин“. Учествовало је 13 пријављених ученика, 11 ученика од првог до четвртог разреда и 2 ученика од петог до осмог разреда. У категорији од првог до четвртог разреда такмичили су се следећи ученици:,Нина Новковић I-3, Милан Лукић I-3, Христина Зубић I-4, Тијана Мушкиња I-4, Стефан Вељковић I-4, Мирослав Васиљевић II-1, Вукашин Ђурица II-1, Леона Малацко II-1, Исидора Јарић II-2, Марија Радаковић III-2 и Никола Богатиновски III-2.У категорији од петог до осмог разреда такмичили су се следећи ученици :Лана Јанковић VI-2 и Милица Чулић VI-4. Жири је одлучио да на међушколско такмичење пријави најуспешније такмичаре, за узраст од првог до четвртог разреда Исидору Јарић II-2 а за узраст од петог до осмог разреда: Милицу Чулић VI-4 (05.05.2018.)

11


Радионице за будуће прваке

У свечаној сали Основне школе "Михајло Пупин" учитељи четвртог разреда Татјана Квргић, Нада Цвијановић, Весна Ружин и Валентина Кртолица, уз помоћ ученика четвртог разреда, реализовали су две креативне радионице за будуће прваке.  У среду, 21. марта 2018. две целодневне групе из вртића "Златокоса" биле су наши гости, заједно са својим васпитачима и учествовали су на језичко-ликовној радионици коју су за њих припремиле учитељице Татјана и Нада. Будући прваци веома су активно учествовали у раду. На првом делу радионице научили су велика штампана слова А, М, Т и, на тај начин, научили да напишу речи МАМА и ТАТА. На другом делу радионице, уз помоћ учитељица и ученика четвртог разреда, будући прваци су на шареним књижицама исписивали своја имена куглицама од креп-папира. Сви присутни предшколци су са одушевљењем приступили раду и сви су позитивно оценили рад на радионици (слике у прилогу су са те радионице).

У четвртак, 22. марта 2018. године, једна целодневна и једна полудневна група из вртића "Златокоса" такође су биле наши гости, заједно са својим васпитачима, и учествовали су на математичко-ликовној радионици коју су за њих припремиле учитељице Весна и Валентина. Будући прваци су пребројавали, записивали бројеве, сабирали и одузимали на првом делу радионице, а на другом делу радионице су према задатом критеријуму цртали зечеве. Били су одушевљени током целе радионице на којој су показали велико интересовање и задовољство током рада.

11


Правилно коришћење интернет-а

Презентације за ученике и родитеље.


Угледни час из Физике и Техничког и информатичког образовања

Наставници Наташа Михајлов, Борко Ковачић, одржали су угледни час на тему: Систематизација градива из природних наука у одељењу VIII-5 (20.03.2018.)

11


ИЗБОР ЗА НАЈ-ФЕР ДРУГА ОДЕЉЕЊА

У свим одељењима реализован је избор за нај-фер друга одељења. Избор је извршен на основу одређених дефинисаних критеријума, а сваки изабрани ученик је добио похвалу. Организовао га је Тим за заштиту деце од насиља, занемаривања и злостављања у сарадњи са свим одељенским старешинама. (15.03.2018.)


ПЛАНИРАНЕ РАДИОНИЦЕ СА ДЕЦОМ ПРЕДШКОЛСКОГ УЗРАСТА,
БУДУЋИХ ПРВАКА ИЗ ВРТИЋА „ЗЛАТОКОСА“ ВЕТЕРНИК

У договору са главним васпитачем из вртића „Златокоса“ у Ветернику, Слађаном Јованчевић, организоване су посете будућих првака:

РБ

Датум

Време

Група

Васпитачи

Назив радионице

Реализатори

Место одржавања

1.

СРЕДА 21.3.2018.

10:30 – 12:00

2 ЦЕЛОДНЕВНЕ ГРУПЕ

С. Јевтић/ Б. Ђукић,

Р. Крамер / Ј. Ергелашев

Језичко-ликовна радионица

Нада Цвијановић
Татјана Квргић

Свечана сала школе

2

ЧЕТВРТАК
22.3.2018.

10:30 – 12:00

1 ЦЕЛОДНЕВНА И  1 ПОЛУДНЕВНА  ГРУПА

С. Матијевић / А. Миладинов
З. Радојчић

Математичко-ликовна радионица

Весна Ружин
Вања Кртолица

Свечана сала школе


УЧЕНИЦИ ЧЕТВРТОГ РАЗРЕДА УЧЕ О БЕЗБЕДНОСТИ ДЕЦЕ

Од почетка школске 2017/2018. године у сарадњи са Градом, наша школа реализује сет од укупно десет различитих предавања у оквиру пројекта „Основи безбедности деце“ која су намењена ученицима четвртог разреда. До почетка марта месеца реализована су следећа предавања:

  1. Безбедност ученика у саобраћају (одржано 02.11.2017.)
  2. Безбедност ученика у случају пожара и елементарних непогода (16.11.2017.)
  3. Превенција и заштита деце од трговине људима (30.11.2017.)
  4. Превенција и заштита деце од злоупотребе опојних дрога и алкохола (30.11.2017.)
  5. Полиција у служби грађана и насиље као негативна друштвена појава (27.02.2018.)

Прво предавање је одржано у просторијама Новосадског сајма, а преостала четири у нашој школи. Предавања су одржали Активисти пројекта. Деца су задовољна одржаним предавањима и у будућности ће тежити да стечена знања и вештине примењују у пракси. (04.03.2018.)


ПОСЕТА БУДУЋИХ ЂАКА ПРВАКА НАШОЈ ШКОЛИ


У фебруару 2018. године деца из вртића  „Златокоса“  из Ветерника су у пратњи својих васпитачица посетилa нашу школу. Деца су била подељена у четири групе и свака група је била у свом термину у посети код учитељица садашњег четвртог разреда. Учитељице су са великим задовољством дочекале будуће прваке и показале им школу, учионице, фискултурну салу, информатички кабинет и школску библиотеку. У наставку посете деца су се дружила са ученицима четвртог разреда где су разменила задатке и цртеже који су урађени на том часу. За март су планиране четири радионице које ће одржати учитељице будућих првака наше школе. (03.03.2018.)


„Звезде школске позoрнице- Певачи“

У среду 21. II 2018. године у школи ШОСО „Милан Петровић“ на Новом насељу у организацији Дечијег савеза Новог Сада одржано је такмичење „Звезде школске позорнице-Певачи“. На такмичењу је учествовало двадесет основних школа. Ученици су се такмичили у две категорије, прва категорија - од првог до четвртог разреда, друга категорија - од петог до осмог разреда. За узраст од првог до четвртог разреда нашу школу је представљала Маша Пољић, разред  II-3.  За узраст од петог до осмог разреда представљала је Николина Здравевски, разред VI-1. Ученице су на такмичење ишле у пратњи  наставнице музичке културе Бранке Влаховић и учитељице Тамаре Јапуш. Након одржаног такмичења наступале су ревијално. Иако ученице нису освојиле награду, показале су да је најважније учествовати, бодрити друге, развијати такмичарски дух као и развијати слободу јавног наступа. (27.02.2018.)

1


АКТИВНОСТИ УЧЕНИКА 2. РАЗРЕДА У ПРВОМ ПОЛУГОДИШТУ ШКОЛСКЕ 2017/2018.

Ученици 2. разреда су првом полугодишту школске 2017/2018. године,узели учешће у многим активностима као што су ликовни конкурси „ Моји баба и деда“, „ Мој кућни љубимац“. Обележили су Дан здраве хране. Учествовали у хуманитарним активностима за помоћ деци са Косова, дистрофичарима, и у хуманитарном вашару за ученика наше школе. Одгледали представу „Црвенкапа“ и прошли обуку о безбедности у саобраћају.  У октобру месецу успешно је реализован излет на Петроварадинску тврђаву. Учитељице Љиљана Чакаревић и Маја Биберџић су припремиле плесну тачку за приредбу за Дан школе. Учитељица  Даница Коцевска је у склопу пројекта „Креативна јесен“  реализовала  представу позоришта сенки , а учитељ Срба Јанков концерт оркестра. (18.02.2018.)

111


Посета покрајинског секретара нашој школи

У оквиру акције „Секретаријат ближи школским клупама”, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш посетио је 09.02.2018. нашу школу која је управо захваљујући конкурсима надлежног секретаријата и средствима из текућe буџетскe резервe (ТБР) Покрајинске владе – у последњих годину дана, добила средства за адаптацију школског објекта. (за замену стаклених портала и подних облога и за санацију санитарних чворова). Након обиласка школског објекта, секретар Њилаш одржао је радни састанак с директорком школе, на којем су још детаљније разговарали о потребама и проблемима наше школе. (14.02.2018.)

11

11


Почетак наставе у другом полугодишту школске године 2017/18.

Настава почиње у понедељак 15.јануара 2018., по следећем распореду:
-непарна смена-од 7:30 (1.,3.,5. и 7. разреди);
-парна смена-од 13:30. (2.,4.,6. и 8. разреди);


УГЛЕДНИ ЧАС ИЗ ТЕХНИЧКОГ И ИНФОРМАТИЧКОГ ОБРАЗОВАЊА

Наставник Илија Делић одржао је 15.12.2017. угледни час на тему "За и против робота". Ученици VII-1 су у форми дебате представљали и бранили своје ставове. (16.12.2017.)

11


Креативна јесен 2017

Пројекат „Креативна јесен“ је реализован од током јесени 2017. Током одржавања пројекта одржане су следеће радионице:  Позоришна представа „Крокодокодил“ по тексту Душка Радовића (позориште сенки), географски квиз Авантура кроз Европу и Србију, прављење сунчаног сата у дворишту школе,  снимање серијала „Путовање кроз књижевне епохе“, упознавање и учешће ученика у традиционалном спорту „Боћање“, концерт оркестра разредне наставе, програмерске радионице „Учимо да програмирамо“. Пројекат је подржан од стране Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице.


ПРОМОЦИЈА РУКОМЕТА

У нашој школи одржана је 19. новембра 2017. промоција МИНИ рукомета и рукомета у којој су учествовали ученици трећих, четвртих и петих разреда под будним оком наставнице Светлане Швоње. Том приликом сви ђаци су правили своје прве рукометне кораке, али ипак најзанимљивије су биле утакмице које нису имале такмичарски карактер, већ су помовисале чари рукомета и поштовање фер плеја. На крају промоције школи су уручене лопте и маркери као донација Рукометног савеза Србије, све у циљу стварање добре основе за примену рукомета у нашој школи. Сви ученици и њихови наставници су изразили велику захвалност Рукометном савезу Србије и проф. Слађани Грујић која је организовала промоцију рукомета у овој школи. (25.11.2017.)

11


Замена  улога поводом дана просветних радника

У  среду, 8 . 11. 2017. поводом  Дана просветних  радника  учен ице  III -1  Јована  и  Сања  Симић су  на  часу Српског језика  замениле  своју  учитељицу.Оне  су  одржале час обраде  песме „Љутито мече“ Б. Црнчевића. Младе  „учитељице“ су  биле  одушевљене као и њихови  другари -„ ученици“. Ученици старијих разреда су такође заменили своје наставнике, ученик VII-2 Александрар Кежић на часу Математике презентовао наставну јединицу ,,Степен степена”, ученица VII-1 Дуња Стајић на часу хемије наставну јединицу ,,Атом “и ученице VIII-3 Јасна Бјелић и Сташа Рацков на часу српског језика наставну јединицу ,,Прелазак Л у О”.

11


Сунчана јесен живота

Поводом  обележавања  Сунчане  јесени  живота , ученици   трећег  разреда  направили  су  и  уручили  пригодне  поклоне  за  баке  и  деке.Поклони  су  уручени последње  недеље  октобра. (31.10. 2017.)

11


Изложба  модела  животних  заједница

Ученици   III  -1  из  предмета  Природа  и  друштво  су  уз помоћ  родитеља  и учитељице  Биљане  Вуковић, урадили  моделе  животних  заједница.(30.10.2017.)

1


Обука  о  безбедности  у  саобраћају

У  организацији  Града   Новог  Сада  и  Градске  управе  за  саобраћај  и  путеве  ученици  трећег  разреда  су 26.10. 2017.  прошли  обуику  о  безбедности  у  саобраћају. Након  завршене  обуке  сваки  ученик је добио „ЂАЧКУ  САОБРАЋАЈНУ  ДОЗВОЛУ.“ (26.10.2017.)

11


Изложба модела ћелијa

Ученици V-разреда из предмета Чувари природе су уз помоћ наставнице Весне Милетић, реализовали модел ћелије. Изложба модела ћелије је истакнута 26.10.2017. у холу школе. (26.10.2017.)

1


Окружно такмичење ( пливање)-друго место

Милица Зелић ученица VII-2 разреда, учествовала је 20.10.2017. на такмичењу у пливању( делфин), које је одржано на  СПЕНС-у Новом Саду и  освојила је  друго место на окружном првенству. (23.10.2017.)

1


Обележен светски дан здраве хране-16.октобар

Поводом Светског дана здраве хране, 16.октобра, чији је циљ промоција здравих животних навика – здраве, разноврсне и правилне исхране, наставници и учитељи заједно са својим ученицима обележили су овај дан. Урађен је велики број радова на тему  ЗДРАВА ХРАНА-ЗДРАВ ЖИВОТ. (23.10.2017.)

1


Најбољи  ученици на новосадским  билбордима

Међу најбољим ученицима истакнутим су на билбордима широм града Новог Сада, по први пут се нашао и ученик четвртог разреда наше школе, Матеја Тановић, за освојене изванредне резултате из математике у школској 2016/2017.години. (20.10.2017.)

1


Дан школе

У петак 13.10.2017. обележили смо дан наше школе. За наставнике и ученике је приређена пригодна приредба. (18.10.2017.)


Угледни час-Прављење америчких слаткиша

Наставнице Наташа Петровић и Наташа Михајлов, одржале су 10.10.2017. угледни час из Енглеског језика, Домаћинства, Физике, Хемије у одељењу VII-2. Кроз наставну јединицу: Прављење америчких слаткиша.(17.10.2017.)

1


Изложба ликовних  радова поводом светског дана заштите животиња

Поводом Светског дана заштите животиња, 4.октобра, приказана је изложба ликовних радова на тему Мој кућни љубимац. Учествовао је велики број ученика наше школе. Пристигао је велики број радова на задату тему, најлепши су приказани у холу школе. (12.10.2017.)

1


Основац број 32, октобар 2017.


Пријем првака у Дечији савез

Дана, 12.10.2017. одржана је приредба за ученике првог разреда, поводом пријема у Дечји савез. Приредбу су припремили ученици трећег разреда са учитељицама. Поделили су им и поклончиће, које су правили на часовима Ликовне културе. Лепо дружење и топла добродошлица за најмлађе ученике наше школе. (12.10.2017.)

11


Турнир у малом фудбалу за трећаке

Дана 11.10.2017. одржан Турнир у малом фудбалу између ученика трећег разреда. Убедљиву победу и прво место заузели су ученици 3-1. (12.10.2017.)

11


 

Ликовни конкурс „Моја учитељица“ поводом Светског дана учитеља

Поводом Светског дана учитеља, Дечији савез наше школе организовао је ликовни конкурс за ученике првог разреда , на тему ,,Моја учитељица “. Велики бројликовних  радова је пристигао, а најуспешнији су изложени на спрату школе. Погледајте неке од радова. (08.10.2017.)

1


Тематски   родитељски   састанак  о   превенцији  насиља  у  основној  школи 

Дана,  4.10. 2017. год. у  свечаној  сали  наше  школе  одржан  је  „Тематски  родитељски  састанак о  улози  менталног  здравља,породице,школе  и  других  институција  у  превенцији  насиља  у  основној  школи  2017“.Родитељском  састанку  присуствовали  су  родитељи  ученика  четвртих  разреда. Циљ овог састанка је био да се истакне  значај превентивних  програма и већа  информисаност родитеља  о  превенцији  насиља .Састанак је организован у организацији  Црвеног крста  Новог Сада,координатора ЦК  наше школе и Тима  ЗЗН. (06.10.2017.)

1


Тематски  родитељски  састанак  о  злоупотреби  дрога

Дана,  27. 9. 2017. год. у  свечаној  сали  наше  школе  одржан  је  „Тематски  родитељски састанак о  злоупотреби  дрога“. Родитељском  састанку  присуствовали  су  родитељи  ученика  осмих  разреда. Циљ овог састанка је био да се истакне  значај превентивних  програма и већа  информисаност родитеља  о  проблему  наркоманије код адолесцената. Састанак је организован у организацији Црвеног крста  Новог Сада, координатора ЦК  наше школе и Тима  ЗЗН. (01.10.2017.)

1


СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ ЂАКА – ПРВАКА

У четвртак 31.августа са почетком у 18h у нашој школи одржана је приредба поводом пријема ђака- првака. Приредбу су организовале учитељице будућих првака заједно са својим бившим ученицима. Многобројна публика је пратила свечани пријем.
Помоћник директора, Весна Милетић је поздравила будуће прваке и пожелела им пуно среће у даљем школовању.
Учитељице будућих првака:
I-1 Радмила Мутић
I-2 Бојана Балаћ
I-3 Нада Радованов
I-4 Жаклина Папшот-Козик

1