БЕРЗА ПОД БРЕЗОМ

Под брезама у дворишту наше школе, у петак 28. јуна 2013., наши ученици од четвртог до осмог разреда, су учествовали у манифестацији "Берза под брезом". Манифестација је организована са циљем да ученици међусобно размене уџбенике. На манифестацији је присуствовало стотињак ученика и њихових родитеља.


ИНФОРМАЦИЈЕ О УПИСУ

Све податке о ученицима који учествују на конкурсу за упис у средњe школе за школску 2013/2014. годину, a који се налазе у централној бази Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, можете видети на званичном порталу за упис у средње школе:

www.upis.mpn.gov.rs

ДОПУНА КОНКУРСA

Текст допуне можете преузети овде:

Допуна Конкурса за упис ученика у средњу школу за школску 2013/2014. годину

       


КОНКУРС ЗА УПИС УЧЕНИКА У ПРВИ РАЗРЕД СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

Пдф формат Конкурса можете преузети овде:

Конкурс за упис ученика у први разред средње школе у Републици Србији за школску 2013/2014. годину


Угледни час из Математике

Угледни час из математике језика одржала је наставница Вања Недић, 15. маја 2013. године у VI-4 одељењу. Наставна јединица је била "Површина троугла". Часу су присуствовали наставници и стручни сарадници наше школе.(16.05.2013)


Поздрављајући се у овај дан спасења за човека и сву творевину, прослављајући свету пасху Христову, поздрављамо Вас поздравом победе живота над смрћу

Христос васкрсе!
Ваистину васкрсе!

Са жељом да вам васкрсли Господ подари сва добра и укрепи вас у сваком дану вашег живота.
Ваши вероучитељи Марија и Бојан


Звезде школске позорнице – плесачи

На градском такмичењу “Звезде школске позорнице – плесачи“ ученице IV  разреда освојиле су друго место. У  ревијалном делу наступиле су и ученице Наташа Милић и Бранислава Исаковић. (30.04.2013.)


Познајеш ли свој град-2. место

Извиђачи ОИ „Ветерник 1923“, ученици наше школе, учествовали су у такмичењу ,,Познајеш ли свој град”- 21.04.2013. године. Екипа коју су чиниле, Ања Јовановић, Александра Стевановска, Јована Дугоњић, Татјана Барна и Јована Карамарковић, освојила је прво место. Такмичарке су током вишесатног истраживања Новог Сада, са великим успехом решиле све предвиђене задатке и од десет такмичарских екипа из Новог Сада биле најбоље. (24.04.2013.)


Одељењска   збирке  ученика  II-1 „Биљна  апотека“ и „Збирка  старина“

Ученици су сакупили  лековита биљке нашег  краја које су  представили на часу  чувара природе. Поред тога, ученици су направили и збирку старина које су представили на часу из предмета Свет око нас. Упознавајући ове предмете ученицима је  олакшано схватање  појма  прошлости. (19.04.2013.)


Окружно такмичење из страних језика

Наша школа је 7. априла 2013. године, била домаћин окружног такмичења из страних језика, за ученике из школа Јужно-бачког округа (општине Бач, Бачка Паланка, Бачки Петровац, Бечеј, Беочин , Врбас, Тител, Темерин, Жабаљ, Србобран, Сремски Карловци и школа из места Ветерник, Футог и Бегеч). (07.04.2013.)

Резултати по страним језицима:


Огледни час - Смеше и раздвајање састојака смеше

31.01.2013. у одељењу IV – 4 учитељица Жаклина Папшот Козик и наставница хемије Татјана Варагић, одржале су час који је обухватио наставну јединицу – Смеше и раздвајање састојака смеше. Овим часом остварен је интердисциплинарни приступ настави, чиме је приближен предмет хемија ученицима нижих разреда. Први час обухватао је предавање презентовано путем презентације, а други час ученици су радили вежбу која се односи на раздвајање састоја смеше уз помоћ ученика осмог разреда чиме је остварена и „вршњачка“ подршка. Ученици су били заинтересовани и ангажовани, чиме је час успешно реализован.(31.03.2013.)


Такмичење рецитатора "Пролећу у част"

У организацији Дечјег савеза наше школе, на градском међушколском такмичењу рецитатора „Пролећу у част“ 27.03.2013., учествовали су ученици Бојан Милекић II-2 и Никола Швоња VI-2. (27.03.2013.)


Дружење са будућим првацима

У среду, 20. марта 2013. године, ученици  IV разреда заједно са својим учитељицама, дружили су се  са нашим будућим првацима. Одржанa je математичка радионица "Кроз математику до Михајла Пупина" . (20.03.2013.)

123


Угледни час из Хемије и Енглеског језика

Дана 12.03.2013. , одржан је угледни час из енглеског језика и хемије на тему "Aтом и структура атома". Приказан је интердисциплинарни час у настави хемије и енглеског језика у дигиталној учионици у одељењу 7-3. Час су реализовали Наташа Петровић и Татјана Варагић. Атмосфера је била радна, радили су ученици али и наставници! (12.03.2013.)


Обавештење за упис првака

Родитељи будућих првака овде могу да преузму образац за пријаву за упис у први разред наше школе.

Такође на следећој адреси, родитељи могу да поупуне и електронску пријаву за предупис у нашу школу.


Оn Line Week 2013.

И ове године се наша школа прикључила кампањи On Line Week, која има за циљ промовисање информационо комуникационих технологија. Кампања траје у периоду од 18. марта до 24. марта 2013. године.


Звезде  школске  позорнице – певачи

У   организацији  дечјег  савеза  наше  школе, на  градском  међушколском  такмичењу  „Звезде  школске  позорнице – певачи“  27.02.2013. Учествовале су ученице  Катарина  Мацура  IV-1  и  Мирјана  Бранков  VII-4. Катарина Мацура је освојила  2.  место у категорији изворне народне песме. (27.02.2013.)


Растанак са ,,математичким царом''

У препуној сали седмака и петака ишчекивао се његов долазак. Овог фебруара,тачније 21. последњи пут је држао наставу наставник математике у нашој школи Крсто Томовић. Његови ученици желели су да га испрате у пензију онако како је заслужио. Са наставницом музичке културе Бранком Влаховић увежбали су да отпевају три песме, купили му поклон и пожелели дуг и здрав живот. Дошле су и многе колеге да га испрате. Поздрав и лепе жеље упутили су му и родитељи чијој деци је предавао. Било је дирљиво и лепо, растанак уз сузе и чврсте загрљаје, а на крају је добио слатки ролат од Луке Милетића и Марка Костића. Да му у даљем животу буде баш тако – слатко! (21.02.2013.)


Промоција рукомета у нашој школи

Петак 8. фебруар 2013. године, био је прави празник рукомета. Наиме, у сали за физичко васпитање, одржана је промоција рукомета и мини рукомета у организацији рукометног клуба Војводина, Градског рукометног савеза и рукометног кампа "Растимо".

Поред играча и руководства новосадског клуба у презентацији су учествовали и челници рукометних савеза Новог Сада и Војводине. Одржане су и ревијалне утакмице у мини рукомету, у којима су учествовали наши ученици. (08.02.2013.)


Школска слава Свети Сава

И ове године ученици и запослени наше школе су прославили школску славу Светог Саву. Пригодна приредба је одржана 25.01.2013. године у сали за физичко васпитање. Погледајте снимак приредбе!!! (27.01.2013.)

 


Почетак наставе у 2. полугодишту 2012/13. школске године

Настава почиње у уторак 15. јануара 2013, по следећем распореду:
-парна смена-од 7:30;
-непарна смена-од 13:30.
У уторак 15. јануара, настава се одвија по распореду часова за понедељак. (12.03.2013.)

Свим ученицима желимо срећан почетак другог полугодишта и пуно успеха у стицању нових знања и вештина.


Збирке задатака за завршни испит 2012/2013 школске године

Eлектронске верзије збирки задатака из српског језика и математике за завршни испит можете преузети са ових адреса:.

ЗБИРКА ЗАДАТАКА ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА 
ЗБИРКА ЗАДАТАКА ИЗ МАТЕМАТИКЕ


Зимске чаролије 2012.

И ове године, за време зимског распуста, наша школа је по други пут организовала низ бесплатних тематских радионица под именом "Зимске чаролије" за ученике основних школа. (Више информација)


Пакетићи за вршњаке без родитељског старања

Ученици и наставници наше школе су седму годину заредом организовали хуманитарну акцију прикупљања пакетића за вршњаке без родитељског старања. У среду 26. децембра 2012. у холу наше школе  организована је предаја пакетића представницима Центра за  социјални рад, који су их уручили својим штићеницима. (26.12.2012.)


Угледни час из математике

Угледни час из математике језика одржао је наставник Андреј Трифковић, 17. децембра 2012. године у VIII-3 одељењу. (Прочитајте више). (17.12.2012.)


Зимске чаролије 2012.

Основна школа ""Михајло Пупин" позива све ученике основних школа да у периоду од 24.12.2012. до 28.2012. посете многобројне радионице које ће се одржавати у просторијама наше школе (Прочитајте више).
(15.11.2012.)


Peace Poster

У аули Мастер центра Новосадског сајма је 07.11.2012. одржан међународни ликовни конкурс "Peace Poster Srbija 2012/2013" (Прочитајте више). (7.11.2012.)


Угледни час из српског језика

Угледни час из српског језика одржала је учитељица Татјана Квргић, 18. септембра 2012. године у III-1 одељењу. (Прочитајте више) (19.09.2012.)


Свечана додела награде нашој школи

Покрајински секретар за образовање, управу и националне заједнице  мр Андор Дели, уручио је 27. септембра 2012. године, награду Центра "Живети усправно", нашој школи, за допринос на пољу стварања услова за образовање све деце. Основни циљ додељивања награде јесте подстицање награђене и других школа у Покрајини да започну/наставе рад  на пољу инклузије и да сагледају важност планског приступа у овом процесу.


Покровитељ награде је Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне заједнице, а мр Андор Дели, који се налази на челу Секретаријата, оценио је ову награду као веома вредну и значајну. Свако треба да има једнак приступ образовању и образовним институцијама и знању, као и искуствима које свако дете треба да стекне кроз образовни систем. Дели је рекао је ово идеалан начин да свако дете добије прилику да афирмише себе као зрелу и праву личност, те да нађе своје место у друштву, постане његов користан члан и да буде задовољан својим успехом.

Директорка наше школе, Теодора Митић је рекла да је ова награда резултат рада учитеља, наставника, ученика, као и самих родитеља, те да свако дете има довољно потенцијала да напредује, само треба ускладити средину за учење са његовим потенцијалима и потребама. У нашој школи се користе савремена методичка решења и асистивна технологија, која је прилагођена потребама сваког ученика. Наша школа је са оваквим инклузивним начином едукације кренула пре осталих школа, а укључена је и у програм ДИЛС, Министарства науке и просвете Републике Србије. Деца са сметњама у развоју и деца са инвалидитетом активно су укључена у свим наставним и школским активностима. Родитељи су укључени у припрему тих активности, које су састављене у складу са могућностима и потребама деце, тако и у реализацији индивидуалног образовног програма. Наши ученици су веома важан чинилац у овим пројектима, јер је њихова подршка најдрагоценија другарима и вршњацима. Како је директорица најавила, у школи ће се започети са вршњачком едукацијом, у октобру ове године, о томе како најбоље прићи и помоћи вршњацима у решавању потешкоћа које имају током читавог процеса образовања и васпитања у нашој школи.

Председница Центра „Живети усправно", Милица Мима Ружичић - Новковић је рекла да је Центар прошле године иницирао увођење награде на територији Војводине за школе које су у протеклој школској години дале највећи допринос једнаким условима образовања свих ученика. Иницијатива је потекла из пројекта вршњачког саветовалишта за децу и младе са инвалидитетом, и њихових родитеља и старатеља. (28.09.2012.)


Распоред писмених и контролних задатака у школској 2012/2013. gодини


(05.09.2012.)

На приредби одржаној 31.августа 2012. године, поводом пријема првака , ученици V-3, V-4 и V-5 разреда, а у организацији наставнице енглеског језика Татјане Радосављевић, певали су песме на енглеском језику: London bridge, Mary had a little lamb, Sally goes round the sun и Head and shoulders. (01.09.2012.)


Ролеријада 2012.

На  међушколском  спортском  такмичењу „РОЛЕРИЈАДА   2012.“  у организацији  Дечјег савеза,ученици  трећег и четвртог разреда наше школе  освојили су треће место.


Спортско такмичење ученика четвртих разреда

У петак  08.06.2012. године ученици 4. разреда  организовали су спортско такмичење, у фудбалу, кошарци, вожњи ролера и у игри између две ватре. (Прочитајте више).


Огледни час "Руска федерација"

Дана 07.06.2012.године одржан је огледни час из географије у сарадњи са музичком културом, историјом, руским језиком и веронауком.

Час је одржан у одељењу VI-2 а обрађена је наставна јединица „Руска Федерација“ . Циљ часа је презентација интердисциплинарног приступа настави. Часу је присуствовао велики број колега који су га оценили као веома успешан. Деца су била веома задовољна и такође  га оценила високом оценом.


Излет ученика 4. разреда

У четвртак 07.06.2012. године ученици 4. разреда  са својим учитељицама посетили су: Дунавски парк, Музеј Војводине  као и Позориште Младих , где су погледали  представу:“Марко Краљевић и Муса Кесеџија“


Распоред припремне наставе

Припремна настава из Српског језика и Математике, за ученике осмих разреда ће се одржавати у преподневној смени... (прочитајте више)


Дружење са будућим првацима

У уторак, 8. маја 2012.год. ученици  IV1 и IV4, заједно са својим учитељицама, дружили су се  са нашим будућим првацима. Одржане су две радионице „Цветна ливада„ и „Пролећно дрво „ .


Супстанцу на дистанцу - 1. место за нашу школу

Едукативни филм на тему превенције болести зависности "Супстанцу на дистанцу" премијерно је приказан 26.априла 2012.,у Арени Cineplex. Филм је намењен младима узраста 13 – 18 година, у циљу скретања пажње на последице које настају приликом злоупотребе алкохола и најраширенијих психоактивних супстанци код младих. На конкурсу који су расписали Институт за јавно здравље Војводине и  Градска управа за здравство Града Новог Сада, међу више од 20 пристиглих радова стручни жири је првим местом наградио кратак аматерски филм који су урадили ученици и наставници наше школе.
Филм можете погледати овде.


Ноћ биoлогије

Како од тетрапака направити новчаник, извући ДНК из воћа, шта се догађа у човеку након уједа змије и како изгледају микроорганизми, само је део садржаја представљен у „Ноћи биологије“ на Природно-математичком факултету. Уз пратњу наставнице биологије Весне Милетић, ученици наше школе су 20.априла 2012. посетили ову манифестацију.>>>


Обавештeње за ученике осмог разреда

На овом линку можете добити информације о минималном/ максималном број бодова који је био потребан за упис у средње школе у школској 2010/2011. години.

Пробно тестирање из математике и српског језика ће бити обављено у суботу 21. априла 2012. године.


Обавештење за упис првака

Родитељи будућих првака овде могу да преузму образац за пријаву за упис у први разред наше школе.

Такође на следећој адреси, родитељи могу да поупуне и електронску пријаву за предупис у нашу школу.


Обавештeње за ученике шестог разреда и њихове родитеље о тестирању

Пробни тест је прилика да се ученици благовремено упознају са редоследом корака и обавезама у вези са увођењем трећег теста на завршном испиту. На пробном тесту ученици ће имати прилику да виде за њих непознате задатке и да провере своје знање у одређеним предметима. Резултати са комбинованог теста не претварају се у оцене ученика и не служе за оцењивање ученика. Резултате тестирања наставници ће користити у планирању активности за даље припремање ученика за завршни испит.

Ученици ће тест решавати у просторијама школе у петак 30. марта, 3. и 4. час у послеподневној смени.


Нашим мајкама на поклон


Ове године,12.марта, ученици VI 3 обележили су Дан жена у нашој школи. Мајке су позване на родитељски састанак и при уласку у учионицу дочекао их је шарени поздрав на школској табли,затим је уследио програм који су ученици припремили заједно са одељењским старешином Зорицом Жигић.)>>>


Огледни час из Света око нас

У оквиру пројекта "Разиграни делфини "одржан је огледни час из предмета Свет око нас. Час је одржан у 2/2 одељењу, 28. фебруара 2012. године. Назив наставне јединице која је обрађена на часу је Разноврсност животиња у нашој околини. Циљ одржавања огледног часа је примена асистивне технологије у раду са децом са посебним потребама. Овде можете погледaти снимак часа.


Огледни час из Српског језика

7.марта 2012.године, у оквиру Пројекта ,,Разиграни делфини'' , одржан је огледни час из српског језика у шестом разреду.Час је одржала Зорица Жигић, професор српског језика и показала како се може применити асистивна технологија ( CD плејер,слушалице,диктафон ).
Часу су присуствовале многобројне колеге из разредне и предметне наставе ,педагог и психолог школе. После завршетка часа одржан је разговор наставника и учитеља,заједно са психологом и педагогом о одржаном часу.
Све је протекло у радној и пријатној атмосфери,препуној смеха,рада и труда.

 


Погледајте мали речник књижевних термина>>>


Презентације Православног катихизиса за наше нове прваке >>>


Преузмите збирке задатака за завршни испит 2011/2012 у електронском облику>>>


Новости на страници Активности и пројекти >>>


Врата наше школе су била отворена и за време зимског распуста...


СУНЧАНА ЈЕСЕН ЖИВОТА

На приредби, коју сваке године организујемо за баке и деке, под називом „Сунчана јесен живота“, учествовала су деца из другог и четвртог разреда. Дана 06.12.2011.године,на овој свечаности се певало, рецитовало, глумило, причали су се вицеви, плесало се и свирало.

Програм приредбе:
1. ХОР: Песма за баку
2. IV-2 „УНУЦИ“
3. IV-2 „МОЈА БАКА ЉУТЕ БИТКЕ БИЈЕ“
4. IV-3 СВИРАЊЕ“ДИВАН ЈЕ КИЋЕНИ СРЕМ“
5. II-4 „ЗАГРЛИ НАС БАКО“-РЕЦИТАЦИЈА
6. II-3 ПЕСМА“БАКА“
7. II-1 вицеви
8. II-1 „ЛЕПЕ ЛИ СУ НАНО“,народна песма
9. II-2 ПЕСМА“БОЖУРОВИ“
10. II-3 ПЛЕС-СТАША
11. II-2 ДРАМАТИЗАЦИЈА
12. II-3 ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ
13. IV-3 СВИРАЊЕ“РАЗГРАНАЛА ГРАНА ЈОРГОВАНА“
14. IV-2 ДРАМАТИЗАЦИЈА „СЕДАМ ПРУТОВА“
15.„НАЈЛЕПШЕ ПРИЧЕ БАКЕ И ДЕКЕ“,КАТАРИНА БЕЛИЋ
16. IV-1 ВАЛЦЕР
17. ХОР-Песма за деду


ОГЛЕДНИ ЧАС

Учитељица Славојка Милошевић је 1. децембра 2011. године одржала огледни час у четвртом разреду из српског језика (наставна јединица Народна бајка ,,Трнова Ружица''). На часу је приказала примену дидактичког материјала у раду са учеником са дислексијом.. Часу је присуствовало 19 учитеља, наставника и стручних сарадника. Након часа је одржана едукативна радионица за наставнике на којој је анализиран час и ефикасност примене дидактичког материјала у раду са учеником са дислексијом.


АСИСТИВНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ

Од дела новца добијеног пројектом "Разиграни делфини", школа је купила, пројектом планирану, техничку опрему. Купљено је 5 CD плејера, 5 слушалица и микрофона, 3 диктафона, 1 DVD плејер и LCD телевизор.

За децу са оштећењем слуха израђен је образовни софтвер помоћу кога ће повећати фонд речи у области свакодневног живота и наставних садржаја.


ХАЈДЕ ДА СЕ УПОЗНАМО

Дана 5.11.2011.године у Културном центру Новог Сада,одржана је манифестација под називом „Хајде да се упознамо“ .Ученици трећег и четвртог  разреда  наше школе су учествовали  у две радионице: музичкој и едукативној.  Деца су се дружила са ученицима и из других новосадских школа.

У нашој школи је у петак, 11.11.2011.године организован турнир међу ученицима четвртог разреда. Дечаци су се такмичили у фудбалу (победници су ученици 4-1 одељења) ,а девојчице су играле „Између четири ватре“ и победиле су ученице одељења 4-5.


ПЕТАЦИ СУ ПОКЛОНИЛИ ИГРУ И ПЕСМУ СВОЈИМ МАМАМА
(8. МАРТ 2011.)

Ученици петог три одлучили су,заједно са својом разредном,Зорицом Жигић да изненаде и обрадују своје маме.Разредна је заказала родитељски састанак за 10.03.2011.године и позвала маме. Ученици су читали своје литерарне радове о мајкама, Александра Савић и Немања Огњен били су главни глумци у шаљивој причи о Мари,а затим су рецитовали стихове Љубивоја Ршумовића. На лицима мајки осмех је био широк,а у понеком оку суза радосница. За крај,поклони,вунене гомбице-привесци које су деца правила и торте које су направиле вредне руке њихових бака. Било је весело и лепо,а спремамо се и ове године да их изненадимо.

УЧЕСТВОВАЛИ СМО И НА МАСКЕНБАЛУ

Учешће наших ученика у оквиру предмета „Свакодневни живот у прошлости“, на машкаради у организацији Музејa Војводине 4. марта 2011. Ученици и наставница Жана Симић су  учествовали у  такмичењу за најлепшу маску.